RSS

Spuitvoeren (“dwangvoeren”)

In 2012 maakte ik een video van het spuitvoeren van Coco. Een beetje onbeholpen omdat ik niemand had om de camera vast te houden. Deze video blijkt dagelijks meermalen bekeken te worden. Mijn dierenarts Liesbeth Winius laat de video soms zien aan mensen die een kat moeten gaan “dwangvoeren” en denken dat Liesbeth makkelijk praten heeft …. totdat ze zien dat het lang niet altijd een drama hoeft te zijn. Ook staat de video vermeld op de mooiste website over katten met nierproblemen die er bestaat: Tanya’s Comprehensive Guide to Feline Chronic Kidney Disease

Je kunt de video op YouTube bekijken (klik op het fotootje hieronder). Ik heb daar 2 video’s staan, bij de eerste van Coco staan onderstaande tips:

Spuitvoeren van Coco

spuitvoeren video deel 2

Dwangvoeren van een kat oftewel spuitvoeren hoeft lang niet altijd onder dwang te gebeuren. Met rust, geduld, oefenen en vooral NIET je kat vastklemmen wil het vaak op den duur goed lukken.

Wanneer ga je spuitvoeren? Normaal gesproken ga je een zieke kat die slecht of niet eet eerst proberen te verleiden met allerlei lekkere dingen, liefst natvoer omdat je dan meteen extra vocht geeft. Je kunt een lik spuitbus-slagroom proberen, een beetje tonijn op water, wat kittenvoer …. stukje gekookte kip of vis, plakjes rosbief etc etc. Maar als je kat hebt met een chronische ziekte, bijvoorbeeld een nierprobleem, dan krijg je hier vaak mee te maken en kan voeren of bijvoeren met de spuit een oplossing zijn. Een kat die niet eet gaat verzwakken en raakt meestal in een neerwaartse spiraal. “Niet eten” veroorzaakt meestal nog meer “niet eten”. Veel dierenartsen zijn geen voorstander van dwangvoeren, of spuitvoeren zoals ik het noem. Ze vinden dat je daarmee het eigen initiatief van je kat om te gaan eten verstoort of verhindert. Ikzelf heb die ervaring niet: ik zie vaak dat voeren met de spuit je kat over een drempel heen kan helpen zodat hij zelf de draad weer kan oppakken. Afhankelijk van de situatie/ziekte van je kat kun je de hoeveelheid doseren die je met de spuit geeft. Soms is een kat in het begin volledig afhankelijk van de spuit, en ga je – als je kat aan de beterende hand is – geleidelijk minderen met spuitvoeren en zet je regelmatig kleine lekkere hapjes neer om hem zelf te laten eten. Meestal geef ik eerst de gelegenheid om zelf te eten, en als dat niet gebeurt pak ik de spuit.

Hoeveel: ik gebruik altijd Hill’s a/d aangelengd met wat water. Een kat die verder niets eet zou 3/4 tot 1 blik a/d per dag moeten hebben. Ik gaf Coco geen a/d omdat ze nierpatiënt was en colitis had. Ik maakte haar vrij grove dieetvoer fijn door het met de achterkant van een theelepel door een stalen theezeefje te drukken. Daarmee werd het nét zo fijn als de a/d en kon het prima in de spuit zonder te verstoppen.  Ik gebruik spuiten van 10 ml, en gaf maximaal 4 spuiten per sessie.

Hoe lang: Ik zie ook vaak de vraag hoe lang je moet spuitvoeren. Dat is opnieuw afhankelijk van wat er met je kat aan de hand is. In overleg met je dierenarts kun je op een gegeven moment eerst proberen om je kat zelf te laten eten, en daarna – als dat niet of slecht lukt – zelf bijvoeren. Maar probeer dan eens wat minder te geven, en serveer de hapjes waar je kat dol op is. Op die manier kun je proberen je kat over de streep te trekken en langzaam af te bouwen. Hier is geen handleiding voor, het verschilt per kat, en je moet ook goed kijken naar het gedrag van je kat en de ruimte geven voor eigen initiatief.

Ik heb bij 2 katten heel langdurig moeten spuitvoeren. Bij Coco heb ik in totaal ongeveer 10 maanden met de spuit gevoerd omdat ze persé een bepaald dieetvoer moest eten en dat weigerde. Had ik haar iets anders gegeven dan was haar colitis gaan opspelen en was ze doodziek geworden. Met de spuit ging het echter uitstekend en heeft ze nog zo’n 10 maanden kwalitatief goed leven gehad. M’n kater Benneke heb ik 4 jaar lang 3 keer per dag bijgevoerd met spuiten natvoer. Hij at wel droogvoer maar niet voldoende, en moest vanwege nier- en blaasstenen veel vocht hebben. Omdat ik geen onderhuids infuus wilde gaan geven probeerde ik per spuit voldoende vocht binnen te krijgen en dat is 4 jaar lang goed gelukt.

In deze blogpost zie je wat informatie over diverse spuiten.

Als je in een noodsituatie zit neem dan contact op met de dierenarts. Je kunt hier geen berichten meer plaatsen.

 

44 Reacties op “Spuitvoeren (“dwangvoeren”)

 1. kimberley pex

  februari 13, 2014 at 6:38 pm

  Vorige week was mijn kater opeens heel ziek. Hij was al iets vermagerd, maar dit was opeens op leven na dood. Dierenarts ; de nieren . Alles geprobeerd. Water infuus , antibiotica, vitaminen. Voor t weekend moest hij opgeknapt zijn. Helaas , hij at niet. Dwangvoeding dus. Hij raakte na 5 dagen totaal in paniek met die dwangvoeding. En hij at nog steeds niet uit zichzelf. Hij ligt nu al dagen heel rustig te wachten op de laatste reis. Hij drinkt af en toe water en dat was t. Hij kijkt me nog aan , vol liefde. Tommie is mijn lieve ,wonderbaarlijke hartsvriend.’n Prachtige zwarte kater. Het is goed lijkt hij wel te zeggen. Ik bid nu dat hij vredig mag inslapen. Dat ik hieraan onderdoor ga,en kapot van verdriet dat maakt niks uit. Mijn lieve vriend heeft ’n waardig sterfbed. Al mijn katten kregen ’n spuitje als ze erg ziek waren, maar Tom lijkt nu te zeggen, laat me maar rustig afscheid nemen. Hij krijgt van mij alle tijd, m’n lieveling. Tom heeft mij enorm gesteund in al die jaren met m’n erfelijke colitis. Hij waakte over me. De band met ’n kat kan héél byzonder en liefdevol zijn. Zo intens. Dierenliefde is onvoorwaardelijk.

   
 2. margali

  februari 13, 2014 at 7:06 pm

  Kimberley, ik ga je een mail sturen.
  Heel veel sterkte alvast van hieruit.

   
 3. kimberley pex

  februari 28, 2014 at 7:19 am

  Dank je Margali. Zoals je weet is mijn Tommie nu Boven. t Was ’n vreselijk einde . Drie narcosespuiten en 3 doodsspuiten, z’n hartje bleef kloppen. ’n Half uur !!! Ik zakte door de grond. Gisteren heb ik mijn oude dierenarts weer gebeld, hij paste ’n andere supersnelle techniek toe bij euthanesie.Als de kat erg verzwakt is is de bloeddoorstroming ook slecht, en dan gaat t gif heel traag naar hart en hersenen. Ik hoor dit nu vaker van andere mensen. Op vrijdag 14 2 2014 gaf Tommie aan dat t niet meer ging. Ik sta versteld van de kracht van katten, zo dapper, zo sterk. Ik weet nu van m’n oude dierenarts dat Tom na de 2e narcosespuit niks meer heeft meegekregen. Dat is voor mijn nu iets van kleine verlichting. Ik ben ziek van verdriet, Bij de huisarts geweest. Maag,hoge bloeddruk, afvallen ,en intens verdriet . Intens tot op ’t merg verdriet. Tom was byzonder, hij heeft me door die ellendige jaren dat ik thuis lag heengesleept, met onmensenlijke darmpijnen, en 24 operaties. Tom met z’n humor, z’n liefde, mijn prachtige zwarte man. De huisarts–’n lieve vrouw– vertelde me dat er mensen zijn die zelfs geen rouw hebben bij ’t verleis van ’n gezinslid ! En er zijn mensen die intens dubbel rouwen om ’n huisdier/levensgezel/maatje. Ja, allemaal verschillend. De band met Tommie was super. Als n arts hier was of de ambulance broeders, rende hij eromheen ; “wat doen jullie met m’n vrouwtje?” Als de verpleging m’n stoma verzorgde(was ontstoken en deed erg pijn) vloog hij de thuisverpleging bijna aan. Iedere dag keek hij me verleifd aan. Soms met witte stippen op z’n hele snuit, van de room, “kijk, vind je dit niet leuk?” hij maakte me aan t lachen. Tom was uniek. Ik kan nu ook denken; God , dank U , dat deze prachtvriend in mijn leven is geweest. Ik schaam me niet. Mijn hart is gebroken, en ik ben ziek van verdriet,maar de pijn zal slijten. Het doet me ontzettend goed dat op internet heel veel lieve mensen staan die ook zo iets byzonders hebben meegemaakt , ’n supervriendje. Die prachtige zuivere onvoorwaardelijke dierenliefde.

   
  • Annet

   februari 16, 2018 at 7:50 pm

   Hallo, ik probeer wat steun te krijgen door het lezen van jullie verhalen.. Ik wil graag ook mijn hart even luchten omdat ik zo ontzettend twijfel of ik het wel allemaal goed heb gedaan. Ik heb gisteren het besluit genomen mijn lieve kat Nikki in te laten slapen bij me thuis.. Nikki was 16 jaar en altijd mijn liefste maatje ik ben verscheurd van verdriet zelfs typen doe ik door mijn tranen heen. Het begon allemaal een ongeveer een jaar geleden hij begon met vaker braken als normaal een kat dat doet.. ging weer meer liggen op plaatsen in de tuin wat hij in het verleden ook wel heeft gedaan omdat het altijd al een nierpatiëntje was en op speciaal dieetvoer weer redelijk goed functioneerde., dacht dat het ook zijn nieren weervwaren. Ook at hij veel gras dus dacht ik dat het braken daarvan kwam hij at weer minder en dat is een aantal weken zo doorgegaan ik heb contact gehad met de dierenarts en die vonden het vaker overgeven niet verontrustend. Wel hebben ze een bloedonderzoek gedaan en daaruit bleek dat zijn schildklieren ontstoken waren daarvoor kreeg ik medicatie mee en voor het braken. Na een aantal maanden ging het weer beter. En toen van de een op andere dag wilde hij niet meer eten en drinken ook bijna niet meer. Weer naar de dierenarts geweest en Nikki had leververvetting en een ontstoken pancreas. Dus ik voelde me zo schuldig toen ik te horen kreeg dat als een kat een aantal dagen niet eet het heel gevaarlijk kan zijn vooral met het vaker braken wat hij ook weer deed.. Hij heeft een vochtinfuus gehad en medicatie. Het ging niet veel beter met Nikki ik ben gaan dwangvoeren met speciaal hills dieet zo is hij uit zichzelf weer beetjes gaan eten en drinken wilde hij alleen maar uit de kraan. Daarna weer een periode dat het slechter ging toen had de dierenarts nog een optie.. aan de prednison.. Dat heb ik gedaan want ik wilde mijn maatje nog niet missen.. Nikki woog nog maar zo’n 3 kilo en viel steeds meer af ondanks dat hij nog wel at alleen blikvoer hij dronk te weinig op het laatst.. Brokjes ging moeilijk door het tandsteen maar die ingreep om te verwijderen was te zwaar omdat Nikki dan onder narcose moest dus vloeibaar voedsel was de enigste optie. Hij heeft nog een echo gehad maar was niet veel bijzonders te zien wel wat gasvorming in de darmen en de nieren hadden een wat verschrompelde vorm. Ze dachten aan een bacteriële infectie in het maagdarmkanaal, dus weer een antibiotica kuur gehad Nikki raakte in de diarree at slecht en was aan het uitdrogen ik was volledig in paniek toen ben ik met hem naar een speciale kattenkliniek gegaan daar 2 dagen aan infuus geweest en Nikki ging weer langzaam vloeibaar Hills i/D eten.. Toen ik hem kon halen begon hij van blijdschap kleine geluidjes te maken zoals hij altijd tegen me deed. Nikki praatte altijd terug in katten taal.. Met de juiste medicatie ook weer prednison en cerenia met wekelijks vitamine B12 mocht Nikki weer mee.. Daarna ging het een tijdje goed Nikki had goede eetlust en dronk uit een waterfonteintjedie ik had gekocht.. Maar helaas in december vorig jaar ging het weer minder goed zijn ontlasting werd hard dus isogel gehaald dat hielp voor even maar toen ging Nikki weer slechter eten drinken deed hij wel veel dus ben ik weer kleine beetjes gaan dwangvoeren af en toe at hij zelf maar hij werd steeds magerder maar savonds kwam hij wel trappelen met lieve mauwgeluidjes bij me liggen voor de tv.. Op den duur werd Nikki snachts ook vervelend door krabben aan de deuren en jammeren om eten dat heb nog zo’n 3 week volgehouden zijn darmen werden weer onrustig… Tot een aantal dagen geleden raakte hij flink in de diarree toen heb ik besloten hem in te laten slapen.. Thuis op zijn kleedje hij sliep eerst met een slaapmiddel en is met de tweede spuit rustig heengegaan.. Ik ben vol van verdriet ik denk steeds dat ik hem geen mooi leven meer heb gegeven de laatste maanden met medicijnen en dwangvoeren… Ik vind geen rust wat zal hij gedacht hebben?? Misschien haatte hij me op het laatst ik ben zo verdrietig

    
   • margali

    februari 17, 2018 at 9:52 am

    Beste Annet, ik ga je later vandaag antwoord geven. Dit is niet echt een forum dus ik ben bang dat andere mensen dit niet zullen lezen totdat ze zelf hulp nodig hebben of hun ervaring kwijt willen . Ik zal je daarom privé mailen. Veel sterkte en tot later
    groetjes
    marga

     
 4. margali

  februari 28, 2014 at 7:59 am

  Beste Kim, ik ben blij dat ik je een klein beetje kon helpen. En gelukkig ben je zelf ook informatie gaan vragen over wat er rond het inslapen van Tommie is gebeurd. Voorop staat dat Tommie zich echt heel beroerd voelde, maar doorging omdat hij zo’n sterk hart had. Omdat je zoveel van hem hield heb je hem los kunnen laten en kunnen bevrijden van heel veel ellende. Ik hoop dat over een tijdje dát gevoel gaat overheersen. Rouwen kost tijd en is voor ieder mens weer anders. Tommie is nu vrij, en voor altijd in je hart. Een heel goede vriend van mij zegt altijd: “mijn tranen gaan als diamanten met je mee op je reis …..”

   
 5. Trudie Beverloo

  november 17, 2014 at 3:20 pm

  Mijn kat Sushi is een oost aziatische korthaar, die ruim een jaar geleden gediagnostiseerd is als nierpatiëntje. Ze weeg ruim drie kg. Ze eet haar dieetvoeding graag en tot verleden week woensdag ging alles goed. Toen bleek ze bronchitis te hebben en heeft gedurende 6 dagen dmv. een dagelijkse injectie anti-biotica gekregen. Sinds vrijdag eet ze niet meer. Wat ik ook probeer, ze eet niet. Wel drinkt ze voldoende water. Medicatie inbrengen is een ramp, want ze spuugt alles uit. Vandaag begonnen met dwangvoeren en dat betekent dwang, want ze verzet zich aan alle kanten. Ik ben nog niet ten einde raad, maar dat scheelt niet veel. Heeft iemand tips?

   
 6. Trudie Beverloo

  november 17, 2014 at 3:22 pm

  Sushi is ruim 13 jaar……

   
  • margali

   november 17, 2014 at 3:23 pm

   Trudie ik mail je privé.

    
 7. Trudie Beverloo

  november 17, 2014 at 3:44 pm

  Dank je wel.

   
 8. margreet

  mei 24, 2015 at 11:56 am

  Ik moet Doenja mijn 4 jarige poes sinds gisteren dwangvoeren. Ze kwakkelt al een week of 3 met een verkoudheid en nu zijn haar longen niet schoon. Om dat ze alles er uit spuugt sinds gisteren, krijgt ze medicijnen tegen de misselijkheid. Het dwangvoeren eist nu al zijn tol bij haar maar ook bij mij. Ze schudt zo hevig dat het voer er weer uit druppelt, vaster voer spuugt ze terug en ze gaat steeds meer tegenstribbelen, ze zit onder het voer. Ik heb nu de ha gebeld voor een eetlust opwekker, ik hoop dat dat helpt. Gisteren heeft ze een andere kuur gekregen , eer die aanslaat is het overmorgen.

   
  • margali

   mei 24, 2015 at 1:14 pm

   Dag Margreet, heel veel sterkte en ik hoop dat Doenja goed gaat reageren op de eetlustopwekker. Mocht het niet lukken laat het dan nog even weten? Ik krijg altijd een melding van reakties hier dus ik hou het in de gaten. Hou je taai!

    
 9. margreet

  mei 24, 2015 at 3:37 pm

  Nu na een uur na inname nog geen trek…ze lust alleen koolvis als natvoer. Verder eet ze duch van mr fshkibble normaliter

   
 10. ebelien

  oktober 11, 2015 at 10:13 am

  Mijn kat heeft een alvleesklier ontsteking sinds ruim een week. Ik geeft haar Dwangvoeding. Dat staat ze redelijk toe. Nu knapt ze zienderogen op. Heeft u enig idee hoe lang het kan duren voor een kat weer normaal eet? Ze heeft s ochtends duidelijk honger en staat bij de bak, alleen eet ze geen brokjes. Ze heeft overigens dieetvoer voor eiwit allergie.
  Dit dieetvoer krijgt ze al 8 jaar.

   
  • margali

   oktober 11, 2015 at 12:00 pm

   Ebelien ik stuur je later vandaag/vanavond een email.

    
 11. Mieke

  december 18, 2015 at 8:10 pm

  Goededag,

  Ik heb wat problemen met mijn oudere ragdoll kat van 10 jaar oud.

  Zaterdag was hij aan de waterige poep weer en overgeven toen zijn we weer na de dierenarts geweest twee weken hiervoor zelfde verhaal. Is op giardia getest maar hier kwam niks uit..

  Nu heb ik panacur en weer antibiotica mee gekregen maar echter heeft hij twee dagen geleden 4 keer overgegeven en weinig gegeten daarom heb ik water en wat blik voer gedwongen gegeven

  Gisteren weer weinig tot niet eten en drinken dus weer dwangmatig gevoerd wel heef hij gepoept en geplast en niet overgegeven

  Vandaag weer weinig tot niet gegeten en gedronken moet ik nu nog steeds dwangvoeren of wat is wijs

  Poep is wel beter als eerst!

   
  • margali

   december 18, 2015 at 8:20 pm

   Mieke ik ga je zo dadelijk privé een email sturen.

    
 12. Janneke

  januari 19, 2016 at 10:12 pm

  Hallo,

  Onze poes is 17 jaar en sinds vorige week woensdag ziek en wil niet meer eten of drinken.
  Afgelopen maandag is ze bij de DA geweest en deze constateerde een knobbeltje bij de schildklier en via bloedtest kwamen er afwijkende waarden aan het licht van de lever, de nieren en de schildklier.
  Ze kreeg een infuus omdat ze was uitgedroogd maar de arts weigerde een injectie met eetlustopwekkend middel te geven vanwege haar schildklierprobleem.
  Nu denk ik erover om toch maar over te gaan op dwangvoeding maar ik zie er zo tegenop.
  Twee jaar geleden had ze t zelfde probleem en toen gaf de arts wel na t infuus een eetlustopwekkend middel en kwam alles weer goed, waarom dan nu niet he,

   
  • margali

   januari 19, 2016 at 10:28 pm

   Janneke ik stuur je privé een email

    
 13. Yvonne

  mei 16, 2016 at 9:41 am

  Hallo,Mijn kat Gijs was een paar dagen geleden doodziek,Hij lag alleen maar op de grond en at en dronk niet.Met spoed naar de dierenarts gebracht en uit bloedonderzoek dachten ze dat hij diabetes had.ze hebben hem aan het infuus gedaan en daar gehouden.De volgende dag werd ik gebeld dat uit meerdere onderzoeken bleek dat hij een ontstoken alvleesklier had en iets opknapte en dat ik hem de dag erna zou mogen halen.Maar diezelfde dag nog werd ik weer gebeld eind van de middag dat Gijs achteruit ging en bleef braken ondanks medicijnen.Hij kreeg toen wel dwangvoeding en zat nog steeds aan het infuus.Dus nog een dag langer blijven😒De volgende dag(gisteren)ben ik weer gebeld en hij knapte nog steeds niet op.Toen heb ik besloten om hem naar huis te halen want ik vond drie dagen en nachten alleen in een hok lang zat!Ik heb medicijnen en zakjes dwangvoeding meegekregen .Toen hij net thuis kwam ging hij meteen drinken maar dat was helaas van korter duur.De dwangvoeding spuugt hij uit en hij is echt zielig.Ik heb met de dierenarts afgesproken om het thuis twee dagen te proberen en als het dan nog niet beter gaat gunnen wij Gijs een waardig afscheid.Maar ik vind het super moeilijk allemaal maar je hoeft een kat toch niet zo lang te laten lijden?Hij is 12 jaar en we zijn stapelgek op hem!!!Nu hebben we ook zijn broertje nog thuis en daar is twee weken geleden een hele grote levertumor geconstateerd waar niks meer aan te doen is maar hij eet nog graag kleine beetjes lekkere zachte voeding en komt nog steeds bij me kroelen en bij me op schoot zitten en hij is ook bog erg levendig maar ook daar moeten wij op een gegeven moment de beslissing overmaken!!Maar nu Gijs thuis is wil Boris ook opeens niet meer eten,Is dat nou toeval of…….Ik word hier allemaal erg onzeker van,Maar ben blij dat ik mijn verhaal hier even kwijt kan.Alvast bedankt.

   
  • margali

   mei 16, 2016 at 9:44 am

   Hi Yvonne, wat een vreselijk verhaal meid. Ik ga je privé een email sturen. Sterkte!

    
 14. natascha

  november 18, 2016 at 10:57 pm

  Hallo. Sinds twee weken is onze kater van 7 jaar ziek. Volgens de da is het zijn alvleesklier. Hij eet totaal niks meer en slaapt heel veel. Af en toe paar slokjes water. Medicijnen hebben we ook en twee dagen geleden een injectie voor misselijkheid of opwekker. Maar het helpt niet. Vandaag een spuit gehaald om te gaan dwangvoeren. Nu net voor het eerst geprobeerd. 15 ml. Hebben jullie een idee hoe vaak ik dit per dag moet doen. Het is trouwens een heel gevecht met hem. Hij is helaas doof geboren dus kan hem ook niet geruststellen. De da heeft vanavond gezegd dat ze bang is al die in het weekend niet zelf gaat eten het beter is om hem maandag in te laten slapen. Dit wil ik echt niet,maar is dat egoïstisch van mij. Ik wil hem helemaal nog nog niet kwijt en kan die nog enigszins opknappen. Is er iemand die mij kan helpen.

   
 15. Ans

  maart 2, 2017 at 3:18 pm

  goedendag, bovenstaande verhalen gelezen, lijken iets op de problemen die ik met mijn kater van net 18 jaar ervaar. Maar er komt nog een ander probleem bij namelijk dementie. Dat is al een jaar of 3 bezig en het verergert natuurlijk. Hij komt daardoor al jaren niet meer buiten.

  De laatste tijd at hij zeer weinig, dronk veel. Hij had een half jaar geleden al eerder problemen met eten gehad en dat werd waarschijnlijk veroorzaakt door misselijkheid waarom hij bijna niet at. Hij kreeg iets tegen de misselijkheid dat nauwelijks hielp.

  Vorige week is ie 2 dagen opgenomen geweest. Hij was sterk vermagerd. 3,8 kg. was mijn beer van een kater. Bleek bij test dat 1 nier minder werkt.

  Hij heeft van alles gehad, infuus, dwangvoeren, medicijnen en toen ik hem ophaalde had hij een paar brokjes gegeten. Dus ik was opgetogen. De volgende dag op een paar brokjes na, speciaal voor nieren, niets gegeten.

  Ik wilde de winst die de dagen daarvoor waren behaald niet te niet doen dus ik heb hem 6 dagen dwanggevoerd. De eerste dag 5x om de 3 uur. De dagen daarna telkens 1 x minder maar ik kreeg wel meer naar binnen per voeding. Zo’n 15 ml. Ik hoopte dat hij in die dagen honger zou krijgen en uit zichzelf zou gaan eten. De hele dag door voer aangeboden, op diverse plekken in huis,maar hij at alleen als ik er bij bleef staan, hem steeds aantikte, bordje verzette, etc.

  Ik kwam tot de conclusie dat zijn dementie een grote rol speelt bij het niet eten. Hij “vergeet” gewoon te eten en het nierprobleem verergert het. Hij loopt de hele dag, en dat doet hij al heel lang, te schreeuwen. Vraagt aandacht zodra ik me ook maar even beweeg.

  Ik weet het echt niet meer. Weer gaan dwangvoere? hij is, ook weer waarschijnlijk door de dementie, vrij rustig bij het dwangvoeren. Maar de dementie maakt het ons erg moeilijk.. Ik heb dat hele proces bij mijn Jack Russell ook gehad tot ik hem echt op zijn 16e moest laten inslapen omdat hij steeds angstiger werd en de wereld niet meer herkende. Ik weet het echt niet meer. Weer gaan bijvoeren dus dwangvoeren? Dan ziet het er naar uit dat ik dat de rest van zijn leven moet doen. Maar het gedrag dat door de dementie wordt veroorzaakt… daar wordt steeds moeilijker om mee om te gaan.
  Laten inslapen? Bij een praktisch gezonde kat? Mijn dieren zijn mijn kinderen.Zijn naam is Dotje, hij is zo ongeloof lief.

   
  • margali

   maart 2, 2017 at 4:12 pm

   Beste Ans, dank je wel voor je bericht. Ik ga je straks een antwoord sturen per email. Ik doe dat liever niet op dit blog. Tot straks.

    
   • Ans

    april 26, 2017 at 8:54 am

    Marga, ik wil je ook nog even via je blog bedanken voor al je steun. Helaas moest ik na 2 maanden zorgen (voor) alsnog het besluit nemen om Dotje in te laten slapen. Je medeleven heeft me erg goed gedaan. Ik denk telkens zijn stem nog te horen, het moet slijten, maar mijn 2 hondjes en ik missen hem erg. groetjes Ans

     
 16. margali

  april 26, 2017 at 9:45 am

  Wat lief dat je dit hier neer zet. Dank je wel. Het is jammer dat ik eigenlijk weinig kon zeggen … je deed alles wat nodig was voor Dotje. Hij heeft nu rust en kijkt op jullie “neer” vanaf waar hij dan ook is. In ieder geval in je hart. Heel veel sterkte Ans.

   
 17. Anita

  januari 16, 2018 at 11:38 pm

  Hoi Margali, mijn naam is Anita,

  Ik heb even hierboven gelezen over dwangvoeren. Mijn lieve poes van 6 jaar en heeft ontsteking in haar mond, ze heeft donderdag op vrijdag bij de dierenarts moeten opknappen, ze had koorts een hele dikke tong die niet meer in haar bekkie paste. Ze hebben haar zuurstof gegeven en aan infuus gelegd, paar spuitjes; ontstekingsremmers, antibiotica en pijnstillers gegeven. Zij moesten naar sedatie grijpen in verband met pijnlijk mondje, om even onderzoeken wat er aan de hand is. Ze hebben paar blaren onder haar dikke tong gevonden.

  Ik kon haar op vrijdag ophalen, ze waren van longenontsteking naar plantvergiftiging verandert, en kreeg ze daarvoor medicatie mee naar huis, samen met A/D dwangvoer. DA heeft mij verteld, dat ze door de sedatie niet echt eetlust heeft, en dat ik het maar moest proberen in de loop van de nacht. Dus ik elk uur 1.5 uur haar proberen te voeren, maar ja is erg lastig met een beestje die een groot opgezwollen tong heeft, slikken was erg lastig. Wij zijn nu een paar dagen verder, en ze heeft in totaal 2 blikjes A/D op wel flink aangemaakt met water ( alles bleef hangen bij blaartjes en zwelling in haar mond, dus het moest zo vloeibaar mogelijk zijn), ongeveer kwart blikje met water was grootte van 2/3 blik, aldus heeft ze ook genoeg vocht binnen. Denk ik dan maar… Inmiddels weet ik het niet meer zo goed.

  Wij zijn maandag terug naar D/A gegaan, omdat zwellingen in haar mond groter werden, alleen haar tong is kleiner geworden. Dus zij heeft 2 andere antibiotica mee gekregen, en moet kuur afmaken.

  Voeren wordt alleen maar lastiger, zij heeft erg last van haar mondje, en ze bijt op haar kiezen, en kan nauwelijks voeren. Bij haar moet het rechtstreeks in de keel, of beter gezegd op haar achterste gehemelte, in de wang spuiten is geen optie, alles druppelt weer eruit. Ik voer haar zo vaak mogelijk ongeveer om de 2 uur met 10 ml D/A soms is het meer soms minder. Vandaag was onze ergste dag. Ze heeft haar pootje kaalgeplukt, dus die is erg gevoelig en rood ( ze kwijlt heel veel, en wat voer was versteent op haar vacht, zo heb ik haar van de DA teruggekregen, gerold in haar eigen plas, dus schoonmaken was erg lastig, en er is een stuk bij haar pootje nog hard gebleven) en er is volgens mij groot deel van haar neushuidje ook weg. Klinkt eng, is het ook, alleen het idee, qua uiterlijk is het beter, DA kan er niks aan doen. Aldus ik loop haar hele dag achteraan met spuitje voer of water of natte doek en kammetjes, uiteindelijk heb ik een dikke sjaal gemaakt voor haar zodat ze van de wondjes afblijft.

  Mijn zorgen zijn over haar dieet. Ze plast wel elke dag 1x, dus ga ik van uit, dat ze niet uitdroogt. Dwangvoeren is zo pijnlijk en ze trilt nu helemaal als ik haar eten geef. Er is geen probleem met haar eetlust, ze loopt steeds naar haar bakje toe, ze probeert water te drinken, maar haar tong laat het niet toe. Ik weet dat dit niet voor altijd is, maar met al dat medicatie, weinig vocht en eten maak ik me zorgen over haar lever en nieren. Ik zie ook dat ze een beetje afvalt. Ik weet het niet meer wat ik moet doen. Hoe ik haar zonder pijn nog kan helpen. Vanaf wanneer is het schadelijk voor een poes om zo weinig te eten en drinken

  Sorry voor lang verhaal, ze is mijn eerste kat en heb zoiets nooit meegemaakt. Haar naam is Poes 🙂

  Hartelijk dank,
  Anita

   
  • margali

   januari 18, 2018 at 12:10 pm

   Anita, ik stuur je een email. Sorry voor de vertraging: je was in de spambox beland…

    
   • margali

    januari 18, 2018 at 1:14 pm

    Anita heeft een reaktie en een video gestuurd:
    Hoi Marga!

    Wat lief dat je alsnog heb gereageerd! Ik heb na heel veel gevecht eindelijk eens een manier gevonden om haar te helpen met eten, ik zal even een filmpje sturen, misschien kan het iemand helpen in de toekomst. Ze ziet er eindelijk beter uit, ik maak me nog steeds zorgen over vocht, maar gisteren heeft ze al 2x geplast, haar A/D voer is zeer vochtig, dus ik hoop dat ze daarmee genoeg heeft, want spuitje werkt niet meer. Gisteren 1 hele blik voer alleen opgegeten en begin van de dag nog kwart met de spuit met veel water.

    Hier de video: https://youtu.be/MGhl2DuffR4

    Ik heb ook maar water gegeven na mijn vorige mail, ook een zakje gevuld en water met beetje a/d smaak erdoorheen, dus dat is ook al binnen! Haar tong is minder dik, maar nog erg stijf en pijnlijk, onder haar tong heeft ze 2 zwellingetjes, dat maakt moeilijk met water of brokjes in haar mond op te nemen. Dit methode met zakjes helpt inderdaad alleen bij dieren die zelf niet kunnen eten maar wel willen. Maar ik denk dat het ook met dieren kan die niet willen eten, het is minder eng in hun mondje, is zacht en ze kunnen eraan kauwen en komt nog meer voer uit, en het voelt alsof ze zelf eten, minder “dwang”.
    Bedankt voor je zorgen. Ik heb ook al aan E-tube gedacht, gelukkig sinds gisteren weet ik dat dat niet hoeft.

    Groetjes
    Anita

     
 18. Anita

  januari 18, 2018 at 4:21 pm

  Hallo Marga,

  Met Poes gaat steeds beter, ik voer haar nu half blik, om de 4 uur. Ik heb even bij DA gevraagd of, het erg is als het boven de geadviseerde hoeveelheid is, en ze vinden dat het mag, omdat ze zoveel dagen heeft in te halen. Top dat je filmpje op youtube hebt gezet!!

  Ik ben blij met haar, ze krijgt steeds meer zin! Ze is ook een buitenpoes, binnen slaapt en knuffelt ze alleen maar, en ze wil weer graag naar buiten. Ik hou haar binnen natuurlijk, maar fijn om te zien dat ze op haar gemak voelt weer! Ze heeft per ongeluk in de stoffer en blik geplast ( ze is niet gewend aan kattenbak, en kon ze even niet vinden…) 😀

  Voor iedereen die meeleest:
  In de filmpje kan je zien dat zakje echt goed werkt. Als ik haar eten op grond neerleg blijft ze alleen 2x snuffelen, doet ze paar poging om te eten, en dan geeft ze op. Dit heeft haar leven gered.
  Ze heeft ook een prachtig sjaal van mij gekregen in een panty, zodat ze niet aan haar wondjes op pootje knaagt. Ik hoop echt dat deze trucje ook andere baasjes en katten kan helpen. Iedereen heel veel sterkte met jullie huisdieren!

  Nogmaals bedankt dat je zo lief meedenkt!

  Anita

   
  • margali

   januari 18, 2018 at 4:35 pm

   Geweldig nieuws Anita. Dat voeren met een spuit heel erg pijnlijk is voor een kat met zulke mondproblemen als Poes heeft lijkt me duidelijk. Jouw oplossing heeft gewerkt bij Poes. Ik kwam zelf nog daardoor met de gedachte dat een slagroomspuitzak misschien een oplossing kan zijn.
   Dank je wel voor je bijdrage. Alle ervaringen zijn zo welkom hier want elke situatie is weer anders.
   Nogmaals veel succes en sterkte. En een dikke knuffel voor Poes.

    
   • Anita

    januari 18, 2018 at 4:38 pm

    Dankjewel Marga!!

     
 19. Vanessa

  december 17, 2018 at 12:02 pm

  Hoi Marga,

  Onze kat Mug is ongeveer 13 (aan komen lopen, dus we weten het niet precies).

  Hij is de afgelopen maanden blijkbaar steeds een beetje minder gaan eten, totdat hij van 5,5 opeens nog maar 3,8 kilo woog. Alle onderzoeken heeft hij gehad, nieren, schildvleesklier, alvleesklier, lever, hart, longen, wormen, echos rongtgen, urine, ontlasting…maar alle resultaten komen gezond terug. Hij heeft een hartruis, maar de specialist zegt dat het nog niet erg genoeg is om betablokkers te gaan geven en dit zou volgens haar zeker niet de reden zijn dat hij zo af is gevallen.

  We hebben een poos bij gehouden hoeveel hij at en dat was inderdaad erg weinig. Hij werd ook steeds slomer en suffiger van het niet eten. We zijn nu sinds 2 dagen begonnen met dwangvoeren omdat de hoeveelheid voer echt omhoog moest. En eigenlijk gaat dit vanaf dag 1 al beter met hem. Hij houdt het goed binnen gelukkig, en hij voelt zich overduidelijk beter doordat hij nu voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Nu krijgt hij ook nog speciaal gastro intestinal omdat hij daar minder vaak van spuugt (was in het verleden ook een probleem) hij hoeft van mij niet terug naar 5,5 kilo, maar voldoende eten om niet verder af te vallen zou leuk zijn.

  Maar wat ik me wel af vraag is hoe ik straks de overstap naar gewoon voer weer ga maken. Ik ben zo bang dat als ik opeens stop met dwangvoeren dat hij gewoon maar weer niet eet. Hoe probeer je toch die overgang te krijgen?

  Half half? We voeren nu convalesence, maar dan misschien blikvoer erbij gaan spuiten en geven? Afbouwen?

   
 20. Vanessa

  december 17, 2018 at 12:03 pm

  Ik had een heel veRhaal getyped en toen was alles weg. Het kwam eigenlijk neer op de vraag hoe je weer stopt met dwangvoeren? Half en half, tussenperiodes langer maken?

   
 21. margali

  december 17, 2018 at 12:08 pm

  Hi Vanessa, als je voor het eerst hier reageert moet ik je bericht eerst toelaten voordat het geplaatst wordt. Bij deze. Ik ga lezen 😉

   
  • margali

   december 17, 2018 at 12:52 pm

   Vanessa, eerst een vraag: ik mag aannemen dat er ook goed naar het gebit is gekeken?

   Het is heel erg werken met je gevoel en uitproberen hoe je het beste kunt overstappen van spuitvoeren naar gewoon weer zelf eten. Daar bestaat geen handleiding voor helaas…..

   Ik begrijp dat je nu met de spuit Royal Canin Convalescence Support geeft? poeder dat je aanlengt met water?
   Je bent daar nu nog maar 2 dagen mee bezig, ik zou dat nog even een paar dagen aan houden tenzij Mug dit erg stressvol vindt. Ik zou proberen om 4-5 keer per etmaal een kleine maaltijd te geven, liever dan 2-3 grotere maaltijden.

   Intussen kun je alvast gaan proberen om voordat je gaat spuitvoeren eerst een beetje gastro-intestinal natvoer neer te zetten om te zien of hij dat eet. Dat is begrijp ik zijn eigen vaste dieetvoer(?). Al naargelang de hoeveelheid die hij eet geef je dan daarna met de spuit de convalescence nog als “toetje”….. Hopelijk gaat het overstappen goed en verschuif je steeds meer naar zelf eten. Op een gegeven moment – als hij voornamelijk zelf eet – kun je kijken wat hij over de dag gegeten heeft en dan voor het naar bed gaan nog een laatste portie met de spuit geven.

   Mocht je verder vragen hebben mail me dan privé info@margali.com
   Succes en sterkte!

    
 22. Vanessa

  december 17, 2018 at 5:27 pm

  Gebit, kaken, tong, keel, alles is bekeken en ziet er allemaal goed uit zegt de da. We gaan morgen voor een second opinion elders heen denk ik. Hij eet momenteel helemaal niet naast het zakje en hij krijgt 1 zakje over 6 keer verdeeld over de dag. We hebben gelukkig nu vakantie, dus we kunnen hem verder helpen.

   
  • margali

   december 17, 2018 at 5:30 pm

   Dan is het verstandig om een 2nd opinion te vragen. Ik hoop dat er iets gevonden wordt en dat tot die tijd het spuitvoeren goed te doen is. Ik heb het vaker lang moeten doen. Sterkte hoor!

    
 23. Ingrid

  augustus 8, 2019 at 7:10 pm

  Zo niet realistisch… Bij een zieke en bange kat die snel zijn pootjes gebruikt gaat dit niet werken

   
  • margali

   augustus 8, 2019 at 7:53 pm

   Ach Ingrid, ik kreeg onlangs ook al zo’n reaktie maar dan via YouTube. En tegen die persoon heb ik gezegd wat ik nu ook tegen jou zeg: nergens beweer ik dat dit de methode is voor élke zieke kat. Iedere kat is anders van karakter, sommige zijn makkelijker te hanteren, andere katten kun je niet eens oppakken. Ik laat slechts zien hoe het kán zijn om een kat met een spuit te voeren, gewoon een voorbeeld. Want heel vaak krijgen mensen al stress als ze het woord dwangvoeren horen, en dat is vaak echt niet nodig en werkt zelfs stressbevorderend bij de kat. Vaak weten mensen ook totaal niet hoe dat aan te pakken.
   Niet realistisch? De afgelopen week heb ik mijn zieke Ashmanti voor het eerst moeten spuitvoeren. Dat was voor hem natuurlijk effe wennen, en omdat hij geen tanden heeft nog extra lastig want in eerste instantie liep het er gewoon uit. Maar na wat oefenen lukte het prima en heeft het hem door de ergste crisis heen getrokken.
   Met vriendelijke groet, en mocht het nodig zijn : sterkte!

    
 24. Krista

  februari 25, 2020 at 10:40 am

  Voor iedereen die een (blijvend) tegenstribbelende kat heeft een tip: wikkel je kat in een handdoek. Wij hebben ook een eigenzinnig exemplaar en ondanks geduld en rust van onze kant vertikt hij het vooralsnog zelf uit een spuit te eten. Op youtube zijn tal van filmpjes, zoek op “kitty burrito”. Onze kater Floris is nierpatiënt en weigert alles wat hij nodig heeft (medicijnen, drankjes, voer). Hij eet af en toe droge brokjes, maar veel te weinig, dus wij voeren hem sinds kort bij met zacht dieetvoer, waar we ook meteen zijn medicijnen in mixen. We pureren het met een staafmixer en eventueel een beetje water, en dat gaat prima. In de handdoek vindt hij niet leuk, maar nu we het vaker hebben gedaan merkt hij dat het geen pijn doen en is hij steeds rustiger. Echt belangrijk is dat je zelf niet gaat stressen en rustig de tijd neemt. In ons geval betekende dat een uur eerder de wekker zetten zodat er geen treinen gehaald hoeven worden. In het begin waren wij zelf ook onzeker en dat had ie meteen door, dus toen vocht hij zichzelf los. Haal rustig adem, het is niet het einde van de wereld, praat rustig tijdens het voeren, neem pauzes tussen de porties (of laat je kat even los lopen, wel in een ruimte waar hij zich niet makkelijk kan verstoppen, want dan heb je weer stress om hem te vangen) en beloon je kat/hond meteen daarna. Onze kat vindt geen enkel snoepje lekker vanwege z’n nierziekte, dus wij belonen hem na de spuit met een heerlijke borstelbeurt. Hij is altijd meteen weer kalm als hij de borstel voelt, dat is voor hem nu ook het teken dat hij niet meer in de handdoek hoeft. Echt, ik had er ook een hard hoofd in, maar ik ben nu gerust dat hij het nog een tijdje kan volhouden zonder al te veel lichamelijk ongemak. Succes en sterkte iedereen.

   
  • margali

   februari 27, 2020 at 7:36 am

   Krista, dank voor je bericht dat helaas in m’n spambox terecht was gekomen. Daarom duurde het even. Ik hoop dat mensen hier iets aan hebben. Geweldig dat het uiteindelijk gelukt is om Floris hieraan te laten wennen zodat hij alles wat nodig is ook binnenkrijgt. Ik hoop dat je nog lang van hem mag genieten. Veel succes!! en knuffel voor Floris.

    
   • kristadegroot

    maart 2, 2020 at 9:08 pm

    Bedankt! We hebben inmiddels ook een geweldige website gevonden over nierfalen bij katten, waar andere baasjes zeker baat bij hebben. Wel in het Engels, en de vormgeving is wat chaotisch, maar er staat echt zoveel bruikbare info op met bijbehorende onderzoeken en bronnen. Over voeding, vitamines, hoe je ongemak vermindert voor je kat. Vooral de eetlust is een groot probleem, maar dat kan bijvoorbeeld ook liggen aan een vitaminetekort, niet alleen aan nierfalen zelf. Echt een aanrader. Als je ten einde raad bent, dan biedt deze website zeker hoop.

    http://felinecrf.org/index.htm

     
 25. margali

  maart 5, 2020 at 11:05 am

  Hi Krista, je bericht zat verdorie weer in de spambox ….. sorry, ik kan daar niks aan doen.
  Leuk dat je Tanya’s Guide gevonden hebt. |Als je helemaal bovenaan deze pagina kijkt dan zie je dat ik die site ook als de mooiste website over katten met nierproblemen vermeld. Tanya was een kat van Helen, de site owner, die nierproblemen had waardoor Helen zich enorm hierin ging verdiepen. Het is ook in boekvorm te krijgen.
  En op deze pagina http://felinecrf.org/persuading_cat_to_eat.htm#syringe_feeding kun je dit vinden:
  “Syringe feeding Coco is a good, clear video showing Marga feeding Coco (this is in Dutch but you will be able to see what Marga is doing)”. Daardoor heeft mijn video ook zoveel views, dat was anders nooit gebeurd.
  Erg fijn dat je er iets aan hebt. Succes!

   
 
%d bloggers liken dit: