RSS

Overdosis Milbemax

29 jun

Gisteren paniek: ik gaf rond 12.30 uur per ongeluk een dubbele dosis Milbemax ontwormingsmiddel aan Sunny. Hij eet zo’n pil gewoon op uit de hand, maar toen ik een snoepje als toetje gaf pakte ik per ongeluk het snoepje voor Quast waar een pil in verstopt zat (anders blieft meneer Quast het niet). Ik wist eerst niet zeker of ik die fout bij Ashmanti had gemaakt of bij Sunny, maar alles terugdraaiend wist ik bijna zeker dat het die kleine was. Ik heb direkt de Sterkliniek gebeld, en hoewel de bijsluiter wel bijwerkingen noemde als braken en gebrek aan eetlust en neurologische verschijnselen is er toch naar de vertegenwoordiger van de fabrikant gebeld. Bericht terug was geruststellend. Sun weegt precies 4 kilo, hij had 2x een grote pil gekregen geschikt voor een kat vanaf 4 kilo, maar de veiligheidsmarge na onderzoek was ruim voldoende. Ik kon langskomen om hem te laten braken maar ja … ik besloot om af te wachten dan maar.

Sun ging met de warmte lekker op het balkon liggen slapen en ik hield hem goed in de gaten. Om 18.00 uur maakte ik eten klaar voor de katten maar Sun kwam niet. Toen ik hem ophaalde merkte ik dat hij als dronken droppie nauwelijks op z’n pootjes kon staan. Foute boel dus. Hij likte wat vocht van het natvoer, en leunde toen wezenloos tegen de bank … ik weer de DAP gebeld, afgesproken dat we toch maar zouden afwachten want het zat nu in z’n systeem. Hij moest het “uitzieken”…. bij braken of epileptische aanval zou ik direct naar de spoedkliniek gaan.

Inmiddels was de DAP gesloten en werd Sun echt apathisch. Deed nog wel z’n ogen half open als ik hem aaide, maar bleef liggen. Ik belde de spoedkliniek en eerst werd gezegd “oh die dubbele dosis is niet erg” totdat ze hoorden dat hij nauwelijks op z’n poten kon staan alsof hij een narcose gehad had. Ze gingen het vergiftigingencentrum bellen. Intussen gaf ik Sun een soep van een mousse met water en dat ging er goed in. Daarna leek hij alerter. Er kwam bericht terug: “er is eigenlijk niks bekend over overdosis van Milbemax”. Ik kon kiezen tussen thuis afwachten of komen: Sun zou dan een standaard behandeling krijgen van een IV infuus en een antigif (waarvan onzeker was of het werkte). Hij moest dan wel opgenomen worden….. tegelijk werd ik dik na sluitingstijd toch nog gebeld door de DAP. Ik besloot thuis af te wachten en door te gaan met voeren. Kleine beetjes mousse-soep. Hij werd gelukkig alerter en dankzij de steun en betrokkenheid van de DAP werd ik zelf ook rustiger. Want oh wat voelde ik me schuldig, en was ik ook bang.

Vergiftiging kan zo raar verlopen … ik hield me toch maar vast aan die veiligheidsmarge. Rond 21.30 uur belde zelfs de spoedkliniek nog op om te informeren hoe het ging …. ik was verbaasd.  Doen ze normaal gesproken nooit. Deze foto’s zijn van 22.30 uur maar toen heb ik hem uit het hek geplukt want hij was nog te wankel:

Om 1 uur durfde ik naar bed, ’s nachts een paar keer gecheckt of alles nog OK was en vanochtend zat hij weer lekker mee te eten met de anderen. Nog rustig en beetje timide, beetje voorzichtig met lopen maar op dit moment heeft hij lekker achter Quast aan gejakkerd. Komt wel weer goed: morgen zal het wel voorbij zijn. Voortaan krijgt hij weer een halve pil, 1x per kwartaal. Milbemax heb ik altijd met uitstekend resultaat gegeven maar blijkbaar is Sun erg gevoelig. Hij is ook maar een kleine kat (maar vreet wel dagelijks minstens 10 vliegen op …. 😀 ).

De schilders zijn zojuist ook vertrokken, alle deuren kunnen weer open …. wel zo fijn voor de katten (en mij). Wij gaan van het weekend genieten.

Advertenties
 
7 reacties

Geplaatst door op juni 29, 2018 in Gezondheid katten, Sunny

 

Tags:

7 Reacties op “Overdosis Milbemax

 1. Eline

  juni 30, 2018 at 1:23 pm

  Jee Marga, dat was een vreselijk angstige dag en nacht voor je :-(. Wát een opluchting dat hij vanmorgen weer gewoon kwam eten!

   
  • margali

   juni 30, 2018 at 1:37 pm

   Inderdaad Eline, ik weet nu dat Sun een gevoelig katje is blijkbaar. In ieder geval voor teveel Milbemax. Ik heb het hier maar zo uitgebreid verteld omdat misschien iemand anders ooit hetzelfde overkomt. Het is een veilig en goed middel, maar uitzonderingen zijn er altijd. Sun is er een van: achteraf bezien had ik hem meteen naar de dierenarts moeten brengen en laten braken …. maar ja dat is achteraf.

    
 2. Maddy

  juni 30, 2018 at 3:03 pm

  Jeetje, wat een schrik zal dat geweest zijn, denk dat je hart even stil stond toen je het merkte…
  Gelukkig is het uiteindelijk goed afgelopen en heb je goede ondersteuning gehad van de DAP.
  Dit zal je niet gauw meer gebeuren………..

   
  • margali

   juni 30, 2018 at 5:18 pm

   Maddy ik weet precies waardoor het gebeurde: ik ben behoorlijk uitgeput, al weken om 6 uur op, moest hier aan de bak ivm de schilders, had nog e.e.a. op m’n bordje en dan gaat dat ten koste van je concentratie en pak je een snoepje uit de verkeerde hand.Maar zo gebeuren dingen die misgaan heel vaak: door niet geconcentreerd en vermoeid zijn … inderdaad zal me niet gauw nog een keer gebeuren.

    
 3. Yvonne den Boer

  juli 27, 2018 at 6:25 pm

  Jee,heb dit even met ingehouden adem zitten lezen,kan me je uren lange angst en onzekerheid zó goed voorstellen,vreselijk! Fijn dat het allemaal weer goed is gekomen.

   
 4. Nienke

  augustus 22, 2018 at 9:53 pm

  Wat een schrik! Gelukkig is het met een sisser afgelopen. (Ik was op de een of andere manier je blog uit het oog verloren, ben nu aan het “bijlezen”)

   
  • margali

   augustus 23, 2018 at 6:28 am

   Hij is gelukkig weer helemaal in orde Nienke, maar ik geef hem voortaan maar een halve pil 😀

    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers liken dit: