RSS

Ik ben pisgiftig!

08 jan

Als Amsterdammer moet ik me dagelijks op de fiets een weg banen door een jungle van  medeweggebruikers. De fietspaden zijn vaak levensgevaarlijk en overbevolkt, vooral door mensen die tijdens het fietsen rustig zitten te appen of te bellen en dus totaal niet letten op wat er om hen heen gebeurt. De wandeling die Jan en ik maken op het strand van Wijk aan Zee is daarom altijd een verademing: even los van drukte, gevaar, opletten op alles om je heen. Genieten van het geluid van de golven, de ruimte, de meeuwen. Zo hoor het er uit te zien:

 

Gisteren was het strand vergeven van grote groepen fietsers op mountainbikes. Ze reden keihard, je kon geen halve meter van je pad afwijken zonder eerst heel goed over je schouder te kijken want voor je het wist werd je ingehaald door een kolonne fietsen. Ik hield m’n hart van voor de honden die nu gewoon mogen loslopen en rennen …. herhaaldelijk zag ik bijna botsingen. Weg rust ….

De laatste weken was het al merkbaar drukker met fietsers maar gisteren spande de kroon. Toen we terugliepen over de best wel steile opgang naar boven naar de parkeerplaats kwam het bijna tot een uitbarsting. Een grote groep kwam keihard aanfietsen, moest afremmen vanwege een slagboom zodat er maar 1 persoon tegelijk doorheen kon, de mannen sprongen vervolgens weer op de fiets en vlogen naar beneden terwijl wij ons net naar boven worstelden. Pas op! riepen ze ook nog … punt 1 is het een voetpad, punt 2 mogen ze voetgangers niet in gevaar brengen. ASO’s zijn het …. Mensen in groepen …. ik haat het: opeens verdwijnt elk individueel besef van verantwoordelijkheid (ervan uitgaande dat er onder die mannen misschien wel een paar met verantwoordelijkheidsgevoel zaten) en komt er een soort anonieme massa op je af waar je door geplet wordt als je niet oppast … Jan had er bijna  eentje van z’n fiets getrapt, ik liep pal achter hem met m’n armen wijd uit elkaar, terrein claimend.

Ik weet niet wat er met de wereld om me heen aan de hand is, maar de agressie neemt hand over hand toe, en het ergste is dat ik merk dat ik zelf ook daardoor feller word. BAH !

 
6 reacties

Geplaatst door op januari 8, 2018 in Buitenwereld

 

6 Reacties op “Ik ben pisgiftig!

 1. Maddy

  januari 11, 2018 at 5:59 pm

  Bah, wat kunnen mensen dan toch ineens een boel verzieken, zeker in groepsverband lijken het wel kuddedieren…
  Zou het helpen als je een klacht bij de gemeente in zou dienen hierover?

   
  • margali

   januari 11, 2018 at 7:28 pm

   Haha Maddy, ik zal je vertellen wat ik gedaan heb. Eerst zonder veel hoop Veilig Verkeer Nederland gebeld met de vraag of en waar ik kon klagen hierover. Nergens dus ….behalve melden bij de politie. Die daar vervolgens niks mee kan doen. Ik heb de politie van Beverwijk (waar Wijk aan Zee onder valt) gebeld en m’n gal gespuugd. Ze zouden een notitie maken, maar meer gebeurt er niet. Je bent op het strand vogelvrij, moet blijkbaar wachten totdat er een ongeluk gebeurt. De agente noemde wel een wedstrijd waar waarschijnlijk voor getraind werd, en inderdaad: Egmond aan Zee / Pier / Egmond aan Zee. Aanstaande zaterdag. Dus hopelijk is zondag de ellende geleden.
   Het strand wordt steeds meer geëxploiteerd, steeds meer huisjes, opgang, hanggliders die de duinen kapot maken … misschien moet ik emigreren 😂

    
 2. margali

  januari 11, 2018 at 7:53 pm

  Ps: ik heb net de wedstrijdorganisatie een mailtje gestuurd en verzocht om aandacht te besteden aan dit risicovolle gedrag van renners. Het valt buiten de wedstrijd maar ze kunnen minstens de renners verzoeken om zich anders te gedragen. Ik meen te zien dat de strandopgang waar Jan en ik dus bijna omver gereden werden ook in het parcours zit….

   
  • Maddy

   januari 15, 2018 at 7:57 am

   Goed dat je toch ergens je gal hebt kunnen spuien! Misschien doet de politie niets met jouw melding, ze moeten hem wel genoteerd hebben en als er meer meldingen binnen komen, kunnen ze er op een gegeven moment niet meer omheen.
   Ik hoop dat je antwoord hebt gehad op je mailtje van de wedstrijdorganisatie, ze organiseren een sportief evenement en dan kan het toch niet de bedoeling zijn, dat hun deelnemers zich op deze manier gedragen!

    
   • margali

    januari 15, 2018 at 3:26 pm

    Ik verwacht geen antwoord van die organisatie hoor, zou me wel heel erg mee vallen als ze de moeite nemen. Uiteindelijk zijn zij niet verantwoordelijk voor het gedrag van renners buiten de wedstrijd. Maar ja, ze zouden wel iets kunnen doen aan een beetje bewustwording ….

     
 3. margali

  januari 21, 2018 at 10:11 am

  Afgelopen week heb ik een reaktie van de organisatie gehad. Beetje algemeen, dat iedereen elkaar het plezier van het mooie strand moet gunnen en rekening moet houden met elkaar. En dat er wel degelijk aandacht besteed wordt aan gedragsregels. Ik heb daar nog een antwoord op gegeven maar daarna bleef het stil.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: