RSS

Opnieuw zoektocht

16 Apr

Dit keer weet ik geen oplossing en heb ik me laten doorverwijzen. Woensdagochtend om 3 uur werd ik wakker met een onheilsgevoel. Licht misselijk, ging voor de zekerheid richting toilet en werd toen heel beroerd. Druipend van zweet ging ik op de grond zitten. Was bang dat ik een hartaanval ging krijgen. Even later werd duidelijk wat er mis was: een voedselallergie-aanval. Diarree, overgeven, duizelig tegen flauwvallen aan. Geen idee van de oorzaak.

Sinds de laatste episode 2 maanden geleden die ik “oploste” door glutenvrij brood te eten leek het goed te gaan. Misschien waren de cashewnoten die ik had gegeten de boosdoener. Ik weet het niet ….. mijn allergoloog is met pensioen dus die kan me niet helpen. Ik wil dat nu getest wordt voor welke voedingsmiddelen ik allergisch ben want ik durf haast niks meer te eten. Gisteren werd ik licht beroerd …. misschien van dat plakje kaas? Het is best doffe ellende als je je niet meer veilig voelt.

Mijn huisarts vertelt me dat er bijna geen ouderwetse allergologen meer zijn, dat specialisten KNO, interne, dermatologie, allemaal een stuk allergie doen. Ik schiet niks op met een bloedtest want daarmee kun je niet testen of ik reageer op paprika, uien, kruidnagelen, bonen etc. Die testen vrij grof op hoofdgroepen. Ik heb nu een verwijzing naar KNO gehad hoewel ik m’n pollen/bomen/grassen goed onder controle heb. Geen idee of ze daar dan verder gaan. Ik wacht maar op een oproep ……intussen voel ik me nog steeds behoorlijk brak.

Advertenties
 
15 reacties

Geplaatst door op april 16, 2016 in Buitenwereld, Gezondheid

 

Tags: ,

15 Reacties op “Opnieuw zoektocht

 1. Eline

  april 17, 2016 at 1:44 pm

  Jee wat naar Marga en wat eng. Voel je je inmiddels weer wat beter?
  Ik hoop dat je snel aan de beurt bent bij de KNO-arts en dat die wat voor je kan betekenen.

   
  • margali

   april 17, 2016 at 8:07 pm

   Dank je Eline, ik voel me iedere dag wat beter, maar voel nog steeds dat m’n “systeem” op scherp staat. Tot nu toe gaat het goed gelukkig.

    
 2. Maddy

  april 18, 2016 at 7:21 am

  Wat waardeloos Marga, dat je dan “bang” bent om wat te eten, pfft. wat zul je je rot gevoeld hebben.
  Jammer dat er dan geen echte allergologen meer zijn.
  Heb je al een afspraak bij de KNO-arts?

   
  • margali

   april 18, 2016 at 9:34 am

   Ik heb nog geen afspraak Maddy. M’n huisarts is op mijn verzoek toch nog beter gaan kijken of dat wel de goeie optie is want ik twijfel daar een beetje aan. Dus afwachten. Intussen gaat het wel weer wat beter, nog vrij gammel, en ik durf iets meer dingen te eten maar het blijft oppassen. Zusje Ineke met Crohn’s heeft in het begin van haar ziekte geleefd op rijst en meer niet. Dus dan valt het voor mij (maar ik heb geen Crohn’s gelukkig) nog wel mee. Echte allergologen zijn er overigens nog wel maar dan moet ik een rot end reizen naar bv Den Haag, en dat trek ik niet.

    
 3. Yvonne den Boer

  april 18, 2016 at 10:38 am

  Marga,ken jij geen acu of andere therapeut die met Asyra werkt?Ik kreeg dat bij mijn vorige acu-man,en weet nu dat ik niet tegen tarwe en koemelk kan en voel me daar veel beter bij(nu spelt en geitenyoghurt)Kijk maar eens op internet!

   
  • margali

   april 18, 2016 at 12:26 pm

   Yvonne lief dat je meedenkt! intussen heb ik net van m’n huisarts bericht gekregen dat de verwijzing inderdaad niet goed was, en heeft ze in overleg met het ziekenhuis een ander adres voor me gevonden (ik snap niet waarom ik het zelf niet kon vinden, maar nog geen tijd gehad om dat te checken). Goeie kliniek , redelijk in de buurt, die precies biedt wat ik nodig heb. En al snel een afspraak ook! Ik ben helemaal opgelucht ….

    
   • Yvonne den Boer

    april 18, 2016 at 1:30 pm

    Oké,dat is fijn,hopelijk kunnen ze wat voor je betekenen dan!Want hoe je je nu voelt,dat is echt eng,en absoluut niet fijn.Sterkte dan hoor!

     
 4. margali

  april 18, 2016 at 1:51 pm

  Dank je Vonne, nu ik weet waar ik naar toe kan ben ik gerust. Toch erg dat je zo de richting kwijt raakt als je oude vertrouwde allergoloog – die ik al zeker 25 jaar had – opeens met pensioen bleek. Ik wist wel dat hij afbouwde (volgens mij was hij minstens 75 😉 ) maar ik had ook niet verwacht hem nog nodig te hebben omdat ik zo lang stabiel was. Zo zie je maar weer met allergie: het kan op elk moment, in steeds andere vorm opduiken, en stress is een grote ondermijnende faktor. Maar goed er wordt aan gewerkt op alle fronten 😀

   
 5. Katja

  april 18, 2016 at 3:51 pm

  Hoi Marga, heb je er ook aan gedacht dat deze verschijnselen ook van een voedselvergiftiging kunnen komen, bijv. http://www.food-info.net/nl/bact/staur.htm Ik heb het bijv. wel eens gehad van hummus die nog gewoon goed smaakte, maar wel al 1,5 week open in de koelkast tsond. Met precies dezelfde verschijnselen (denk ik): koude zweet brak me uit, zo misselijk en duizelig dat ik op de koude wc-vloer moest gaan liggen (bloeddrukdaling?), overgeven en diarree enzo.
  Jij hebt natuurlijk ervaring met de voedselallergie en ik niet, maar dacht ik geef het toch even door, omdat je misschien geneigd bent al dit soort verschijnselen te duiden in die richting.

   
  • margali

   april 18, 2016 at 4:07 pm

   Hi Katja, het klopt dat de verschijnselen vrijwel identiek zijn ja. Ik snap dat je het herkent want zoiets vergeet je nooit meer. Helaas is het geen voedselvergiftiging want dat zou betekenen dat na de aanval de verschijnselen verdwijnen. Maar ik ben nu bijna een week verder, en op dit moment zit ik ongeveer 3 uur na een lunch alweer met lichte misselijkheid, hoofd- en buikpijn, pijn in m’n ogen, boertjes laten enz….. de afgelopen dagen precies hetzelfde.

   Ik ben nu aan het elimineren: volgens mij is avocado een van de boosdoeners. Morgen zal ik het beter weten want dan laat ik de avocado uit de lunch. En zo kan ik doorgaan met incidenten: ik voel dat het op de loer ligt. En als ik dit zelf moet uitzoeken duurt het eindeloos vandaar dat ik die test wil. Vroeger ben ik allergisch geweest voor bijvoorbeeld bonen, tomaten, tarwe, paprika, uien, peper, kruidnagelen, noten, soja … de lijst is eindeloos, varieert ook door de jaren heen want ik ben al 50 jaar onder controle van allergologen geweest. Ook uiteraard grassen, allerlei bomen, huisstofmijten, en ja …. ook katten 😀 Heb ik me nooit iets van aangetrokken.

   Ooit ging ik als 15-jarige naar de allereerste allergie-kliniek in het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Daar zaten misschien wel 100 mensen, uit heel Nederland …. allemaal wachten op hun beurt op een eindeloze hoeveel prikjes in de rug te krijgen. Het was een heel nieuw specialisme. De wachtkamer werd gerund door 1 verpleegkundige die met ijzeren hand en een liefdevol hart alles in goede banen leidde. Ik zal haar nooit vergeten.

    
   • Katja

    april 18, 2016 at 6:47 pm

    Inderdaad, na zo’n voedelvergigtiging zijn de verschijnselen bij mij wel binnen 24 uur over en dan eventueel wel nog een paar dagen dat je merkt dat je darmen nog wat gevoelig zijn, maar niet dat de klachten weer verergeren na het eten. Ik las net ook je bericht van een tijdje geleden nog eens (Naald in hooiberg gevonden) en lees dat je in het verleden herhaaldelijk van dit soort aanvallen had. Dus ja, sorry dat ik even dacht dat het misschien wat anders dan allergie kon zijn…
    Maar wat kan dat dan op elkaar lijken zeg. Ik heb dus in mijn leven iets van 5 x zo’n aanval gehad waarvan ik van uitging dat het voedelvergiftiging was, maar waarbij anderen mij dus altijd vreemd aankeken als ik vertelde dat ik zo naar ervan was dat ik ervan op de grond moest gaan liggen, omdat ik het gevoel had anders flauw te zullen vallen. Maar moet bij mij dus wel van voedselvergiftiging zijn geweest omdat ik verder geen allergische klachten heb.
    Hopelijk vinden ze dan nu snel uit waarvoor je nu allegisch bent geworden. Kan je voor zo’n voedselallergie ook een desensibilisatiekuur doen trouwens?

     
 6. margali

  april 18, 2016 at 7:25 pm

  Niks sorry 😉 …. het is alleen maar fijn dat je meedenkt, en bovendien maakt dit het onderwerp in dit blog alleen maar completer. Want de verschijnselen zijn bijna identiek alleen de oorzaak verschilt totaal. Het is echt bij allebei heel beangstigend: je voelt alle kracht uit je lijf vloeien en tegelijkertijd rinkelen alle alarmbellen dat er iets heel mis is (bij mij dan). Natuurlijk ga je op de grond liggen (dan val je niet zo hard) en je ligt te rillen van de kou terwijl je druipt van het zweet.
  Dus ik was bijna opgelucht toen ik merkte dat ik geen hartaanval oid kreeg maar dat het een ordinaire allergieaanval was.

  Ik heb de ervaring in het verleden dat er altijd een waslijst met dingen tevoorschijn kwam uit een test. En dan kun je het beste die dingen gewoon niet meer eten, dat werkt het snelste en het beste. Desensibilisatie heb ik zeker 5 keer gedaan voor zaken als grassen, bomen (beuk, els, hazelaar) en huisstofmijten. Dan werkt zo’n kuur wel. Vroeger moest ik dan wekelijks een prik halen, alleen bij de huisarts wegens gevaar voor een sterke reaktie – anafylactische shock – die je na zo’n prik kunt krijgen. Later kreeg ik druppelkuren van SLITone die ik thuis kon doen, maar dan moest dat dagelijks dus dat vereiste discipline want je mag het niet vergeten. Was een geweldige oplossing voor mij.

  Nu wil ik eigenlijk alleen maar weten welke produkten me beroerd maken zodat ik die voorlopig uit m’n menu kan schrappen. Best mogelijk dat ik het over een paar jaar weer wel kan eten. Hoewel bij mij problemen met rauwe groenten echt heel hardnekkig steeds weer terugkeren. Jammer want ik vind salades zo heerlijk. Maar als ik het te lang of te vaak eet word ik hartstikke ziek.

   
 7. Nienke

  april 19, 2016 at 9:50 am

  Vervelend / eng ! Ik dacht dat er in het AMC nog een allergoloog zat? maar dan waren jij en je huisarts daar vast wel van op de hoogte. Hoop dat het snel wat duidelijker wordt voor je.

   
  • margali

   april 19, 2016 at 12:15 pm

   Klopt Nienke, dat had m’n huisarts ook gezegd, maar dat is voor mij erg ver weg. En ze hebben een wachttijd van 3 maanden ….. Ook daar kom je dan op de afd KNO terecht maar daarbinnen hebben ze wel een echte allergoloog blijkbaar die ook voedselallergie doet.

    
 8. Nienke

  april 21, 2016 at 11:06 pm

  3 mnd wachttijd zou ik ook niet willen! ze maken het ook niet makkelijker zo.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: