RSS

Spuitvoeren (“dwangvoeren”) bij een kat, hoe doe je dat …. een video.

04 Apr

Vandaag heb ik een video gemaakt van het spuitvoeren van Coco. Beetje lastig om in je eentje te doen, en ik ben ook niet goed in het monteren van 3 filmpjes tot 1 video, maar het geeft wel een beeld van hoe “dwangvoeren” ook kan. Daarom gebruik ik ook altijd de term spuitvoeren: het idee van dwang werkt averechts, en wordt ook haarfijn door een kat gevoeld. Ik heb ook nog wat aanwijzingen staan op m’n site voor nierkatten. Indien nodig kun je me bereiken op info@margali.com

                                                                          Video (klik op foto)

                                                                        Website (klik op foto)

Advertenties
 
22 reacties

Geplaatst door op april 4, 2012 in Katten

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

22 Reacties op “Spuitvoeren (“dwangvoeren”) bij een kat, hoe doe je dat …. een video.

 1. Marloes

  april 5, 2012 at 9:15 am

  Wat goed! Het ziet er heel ontspannen uit op deze manier!

   
 2. Everdien

  april 30, 2012 at 7:34 pm

  Beste Margali,

  Ik was al bekend met je site en toen de dierenarts mij aanraadde om Dion ( onze 13 jarige kater) te gaan dwangvoederen omdat hij door onbekende redenen te weinig eet en de medicatie niet aanslaat sloeg me de schrik om het hart. Ik wilde er informatie over en kwam bij je filmpje terecht. Jij gebruikt de term spuitvoeren en dat was al een geruststelling en kijk je er gelijk al anders tegenaan. Ik ben op dezelfde manier te werk gegaan en het viel mij en wat nog belangrijker is Dion niet tegen.Ik ga morgen bij de dierenarts vertellen dat ik je filmpje (natuurlijk in samenwerking met COCO) mij zeer tot steun is geweest en ik zie er niet meer tegenop. Hartelijk dank.

   
  • margali

   mei 1, 2012 at 6:02 pm

   Dag Everdien, ik zie toevallig je bericht …. om onbegrijpelijke reden was je reaktie in de spambox terecht gekomen. Dat heb ik dus snel gecorrigeerd.

   Wat fijn dat je iets aan m’n video gehad hebt. En jouw commentaar bevestigt mijn stelling dat je door de term spuitvoeren te gebruiken al direkt iets van de negatieve “dwang”-lading afhaalt waardoor vervolgens de handeling zelf ook veel minder weerstand oproept.
   Geweldig dus dat het gelukt is. Ik hoop alleen van harte dat er inmiddels een duidelijker beeld is van wat er aan de hand is, en dat je kat snel opknapt. Je kunt me als je wilt altijd privé mailen op margadeboer@planet.nl Veel sterkte en knuffel voor Dion.

    
 3. Moniek

  mei 28, 2012 at 3:59 pm

  Hoi Margali, jij hebt mij 11 jaar geleden geholpen met de keuze om mijn kat Winkey te laten inslapen…
  Ik zit nu met een kat die waarschijnlijk fip heeft. Tot de uitslag (kan ook iets anders zijn) moet ik haar dwangvoeren… Het lukt mij niet in mijn eentje. Mag de spuit niet in haar bek duwen en ze spuugt het eten uit… Heb je nog een tip?

   
  • margali

   mei 28, 2012 at 4:29 pm

   Moniek ik stuur je een mail

    
 4. Moniek

  mei 28, 2012 at 4:32 pm

  thanx!

   
 5. Sky-nova

  september 24, 2012 at 12:22 pm

  mijn kat van 16 jaar weigert sinds kort te eten, juist pate likt hij nog van mijn vingers. maar wat voor eten geef jij, want ik wil ook gaan spuitvoeren

   
 6. margali

  september 24, 2012 at 12:28 pm

  ellen, ik ga je vanmiddag per email antwoorden.

   
 7. Ciska

  december 9, 2012 at 1:17 pm

  Hallo Margali,

  Ik moet sinds gisteren mijn kat bijvoeren omdat Nemo een virus heeft en zelf niet wil eten. Als ik jouw video zie doe jij dit erg rustig. Bij mij is het een crime om elk half uur 5 cc in zn bekje te krijgen. Heb jij nog tips voor mij?

   
 8. Caroline

  januari 16, 2013 at 10:34 pm

  Top tip!!

   
  • margali

   januari 16, 2013 at 10:37 pm

   Dag Caroline, ik ben blij dat je er iets aan hebt. Veel succes, en als het nodig is kun je me mailen.

    
 9. Nancy

  maart 10, 2013 at 2:03 pm

  Eventjes een berichtje, ik heb afgelopen weekend de schrik van mijn leven gekregen met mijn kat Jack. Jack is 1 van de 4 katten hier in huis. Hij ging al een tijdje achteruit maar ik dacht hij is ouder aan het worden en verder niet nagedacht. Tot afgelopen zondag. Veel gerommel in de gang en ik schrok me rot ben direct gaan kijken en daar lag Jack in een soort van epileptische aanval. Zijn hele lichaam schokte en hij liet alles lopen.

  Direct de dierenarts gebeld en kon op het spoedspreekuur komen, de hele zondagnacht hebben we daar gezeten. Hij bleef voor zich uit staren en geen reactie meer, ik dacht dit wordt een slechte afloop van de dag.

  Bloedonderzoek wees uit nierfalen, achteraf kan ik zijn klachten en symptomen plaatsen maar toen was ik daar totaal niet mee bezig.

  Tot nu toe ben ik elke avond met hem naar de dierenarts geweest voor een vochtinfuus, antimisseljkheid medicatie en controles. Hij eet niet en drinkt niet.
  Elke dag is het een beetje beter gegaan, nu zijn de infussen klaar en ik ben zo bang dat het nu weer bergafwaarts gaat. Loopt de hele dag met blikjes ad van hills rond en als hij opstaat sta ik ook op om te zien wat hij doet.

  Nu ben ik hem al 3 dagen aan het spuitvoeren maar ik ben vrij, morgen moet ik werken en zal het alleen nog smorgens en Savonds kunnen. Voel me er zo rot bij. Het is steeds een gevecht om het voer naar binnen te krijgen. Dat ik me afvraag is dit wel de bedoeling moet ik hem gewoon laten.

  Over twee weken gaan we op controle en moet ik weer bloedprikken en als de waarden dan weer hoog zijn is het einde oefening. Ik wil daar nog even niet aan denken vooral niet nu ik hem weer zie opkrabbelen.

  Ik geef hem momenteel alles wat hij maar wil hebben als hij maar wat eet, gisteravond hebben we samen een lekkerbekje gegeten en ja hoor daar kwam hij wel voor uit zijn mandje. ( 1 hapje genomen) ik was al blij maar dat is natuurlijk niet genoeg.

  Ben bang en weet niet waar ik goed aan doe, de brokjes nierdieetvoer van hills heeft hij vandaag eens besnuffeld en ook daar heeft hij er een paar van op dus het zit er wel in en hij wil wel.
  De andere drie katten zien het wel zitten al dat lekkers haha, zelfs de nierbrokjes zijn erg in trek.

  Zien eten doet eten werkt hier ook erg goed.

  Ps: als ik jullie filmpje zie gaat het spuitvoeren zo vredig zo is het wel vol te houden, al is de ene dag hier beter dan de andere qua acceptatie van de spuitjes. ( hij krijgt nu 6x 20ml per dag meer lukt me niet te geven)

   
 10. Yvonne Oostendorp

  mei 30, 2014 at 3:19 pm

  Beste Margali,
  Wat een mooi filmpje van Coco en u met het spuitvoeren. Heb het met mijn kat geprobeert maar die blijft niet zo zitten als Coco en krimpt ineen.
  Onze poes Mimi, is zo’n 14 jaar geleden aan komen lopen. Mimi is een vlekjeskat en klein van stuk, heeft nooit veel gegeten. Een paar weken geleden moest ze spugen, waarschijnlijk gal, en at heel erg weinig, nog minder dan normaal, een paar likjes en dan was het al weer klaar, terwijl ze er wel heel enthousiast aan begon. Ben naar de dierenarts gegaan en geconstateerd is dat ze een slecht gebitje heeft en een te hoge waarde aan creatinine en ureum. Na 3 dagen infuus en 5 kiezen armer waren de waarden naar normaal gedaald. Eenmaal thuis 2 weken een antibioticakuur gegeven.
  De laatste tablet was afgelopen zondag. Maandag en dinsdagochtend heeft ze gespuugd en woensdag ben ik naar de dierenarts gegaan. De waardes creatinine en ureum waren weer gestegen en er zat eiwit in haar urine. Heb tabletjes meegekregen om het misselijkheidsgevoel bij haar weg te nemen. Daarnaast werd mij gezegd dat ik eens over euthanesie na moest denken.
  Ik ben een realist maar vond het vreselijk om dat te moeten horen en kan me er niet bij neerleggen. Zie dat Mimi het het ene moment slecht heeft en het andere moment gaat het wel weer.
  Heb vanmorgen voor de eerste keer voer via de spuit gegeven maar helaas ging dat voor ons alle twee niet zo heel erg goed. Vraag me ook af hoever je moet gaan. Heb mezelf voorgenomen om dit 2 weken vol te houden en als er dan geen verbetering in zit …….
  Ze eet uit haar zelf een paar likjes nog maar, drinkt wel water.
  U heeft veel ervaring met katten. Ik weet eigenlijk niet meer waar ik goed aan doe.
  Heeft u nog een advies?
  Dank voor het lezen van mijn verhaal en hoop op een reactie.
  Met vriendelijke groet, Yvonne

   
 11. Franciska Meester

  juni 13, 2014 at 11:24 pm

  Beste Margali,

  Ik heb een kater van 14. Z’n 1,5 week geleden is bij hem nierfalen geconstateerd. Veel van wat ik bovenstaand in de verhalen heb gelezen herken ik. Braken, weigeren te eten, medicatie dat eerst niet aansluit. Eetlustopwekkers. 3x vochtinfuus, 2x bloedprikken en wat al niet verder en ik zie hem beetje bij beetje vooruit gaan. Urine en schildklier waren gelukkig goed. Meneer is nogal kieskeurig qua voedsel. Hill’s k/d in blik slaat niet echt aan. De zakjes gaan wat beter. De brokken van Hill’s worden heel langzaam geaccepteerd. Heb hem op spuitvoeding. 2x pdg 1 volle spuit. Tis een gevecht. Probeer het rustig te doen maar hij stribbelt tegen. Heb jij tips om hem het k/d te laten accepteren? Naast de spuitvoeding eet hij nu wel, maar alleen als ik erbij bij zitten. Graag hoor ik je advies.
  Met vriendelijke groet,
  Francis

   
 12. Ella Joosten

  september 5, 2014 at 2:45 pm

  Mijn 12 jarige kat Felix heeft een acute alvleesklier ontsteking gehad. Dat is nu 2 weken geleden gebeurt.
  Na behandeling bij da, begonnen met spuitvoeren. In het begin ging dat goed, omdat hij te ziek was om te reageren. Gelukkig gaat hij met sprongen vooruit, en omdat hij zijn kracht weer terug aan het krijgen is, wordt spuitvoeren een groot gevecht. Nou heeft Felix een erg fel karakter, en hij laat niet zo gemakkelijk iets met hem doen. Protesteert gauw. Zo gemakkelijk als het op het flimpje gaat, krijg ik niet voor mekaar bij hem, alleen al om hem rustig op een tafel te zetten is een groot gevecht. Wil weg, gaat grommen.
  Als ik hem roep sluipt hij weg, ook als ik bij hem in de buurt kom. Hij ontwijkt mij. Ik heb het gevoel dat dit erg veel stress bij hem oplevert. Zolang hij niet zelfstandig eet, moet ik doorgaan met spuitvoeren. Ik ben ten einde raad, weet niet hoe ik dit op een acceptabele manier moet doen.
  Graag hoor ik een advies.
  Alvast bedankt.
  mvrgr
  Ella

   
 13. Marion Bongers

  oktober 1, 2014 at 5:49 pm

  Beste Margali,
  Ik heb met be

   
 14. margali

  oktober 1, 2014 at 5:56 pm

  Marion, je hebt je bericht niet afgemaakt 😉 Ik stuur je een email.

   
  • Marion Bongers

   oktober 1, 2014 at 6:02 pm

   Super, zie bericht!

    
 15. Marion Bongers

  oktober 1, 2014 at 6:01 pm

  Beste Margali,
  Ik heb met bewondering naar het filmpje gekeken. Ik heb een kitten Maine Coon van 18 weken die sinds vorige week hoge koorts kreeg. Aanvankelijk reageerde hij goed op de koortsremmers. Na 5 dagen begon het opnieuw en weer koortsremmers gekregen. Dag 6(gisteren)ging het mis, werd afwezig en leek steeds meer weg te zakken. Wederom bij de DA en daar begon hij met zijn oogjes te draaien en deze schoten heen en weer. Vervolgens zakte zijn kopje opzij en kon hij niet meer recht staan en lopen. (ik dacht direct aan een hersenbloedinkje of Tia) Bloedonderzoek gedaan en daar kwam vrijwel niets uit. Kattenspecialist ingeschakeld en hij denkt aan hersenvliesontsteking, toxoplasmose of Fip. Hij had gister al een injectie met antibiotica gehad en vandaag een vloeibare vorm met andere antibiotica. Dit zou moeten gaan helpen anders is het einde verhaal. DA dacht dat hij de nacht niet zou halen. Nou met ieder uur wakker als ik maar iets hoorde is het wel gelukt. Alleen wil hij niet eten en drinken, spuitvoederen geprobeerd maar hij verzet zich hevig.Hij lijkt het niet weg te kunnen krijgen en trekt met zijn koppie. Nu kan hij mss last hebben van tandjes wisselen. Net toch zelf een klein beetje verdund a/d voer gegeten en ik ben dolgelukkig. Drinken luk niet en de spuit met antibiotica krijgen wij er met z’n tweeen met veel geworstel in. Het is allemaal zo zielig, maar drinken is nog belangrijker dan eten in deze fase. Heeft u een tip voor ons?

  Met vriendelijke groet,

  Marion

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers liken dit: