RSS

Coco ging niet zo lekker

18 Feb

De afgelopen weken ben ik druk geweest met allerlei katjes. Allereerst met m’n eigen katje want met Madame Coco ging het opeens weer helemaal niet lekker. In november en december moest ik haar flink bijvoeren met de spuit, toen opeens de eerste 3 weken van januari had ze een opleving en at ze praktisch helemaal zelf, en toen opeens was het helemaal mis. Geen harde brokjes meer, nauwelijks natvoer.

Ik had me voorgenomen om niet meer aan haar te sleutelen, maar dit kon natuurlijk ook niet doorgaan, dus naar Joost de gebitsspecialist binnen de DAP. Ik gokte op haar FORL of een fikse keelontsteking. Meteen ook een bloedtest gedaan mét fosfor en calcium. Haar creatinine was na een jaar nog steeds stabiel op 350, erg hoog maar wél stabiel. Fosfor (IP) was omhoog gegaan maar nog binnen de normaalwaarden (hoog fosfor kan misselijk maken), calcium hield zich keurig ondanks dat ze dagelijks Ipakitine door haar voer krijgt om de fosfor te binden. We hebben de dosis Ipakitine nu verhoogd om de fos lager te krijgen.

Maar mijn vreugde over de bloedtest werd snel gedempt door de constatering dat Coco nu niet alleen FORL heeft, maar ook beginnende stomatitis en gingivitis. Waarschijnlijk kwam daar dus de moeite met eten vandaan. Gewoon pijn …. Advies was: hele gebit trekken. Overlegd dat ik dit dan wil laten doen mét een controle via rontgenfoto’s of alle wortels er echt wel uit zijn, en daarvoor moest ik naar een andere kliniek. Ik kreeg een verwijzing mee voor het geval ik zou besluiten om het te doen. Toen ik ging informeren bij de betreffende kliniek kreeg ik te horen dat ze Coco met zo’n hoge creatinine eerst 4 dagen  wilden opnemen voor een dialyse, en dan uiteraard de ingreep met gasnarcose en infuus.

                                                           toen Coco en Joris 2 jaar oud waren

Ik heb besloten om het risico niet te nemen. En dus zijn we aan de slag gegaan met Metacam in een lage dosis. Het heeft een kleine week geduurd, maar ze gedraagt zich nu weer stukken beter, eet weer harde brokjes, maar heeft besloten dat ze haar dieetvoer niet meer lekker vindt en dat mag ik dus met de spuit geven. Alleen in de middag en avond wil ze nog wel eens bereid zijn om me te helpen door zelf te eten. Geef ik haar Gourmet dan is het in no-time op, maar dat kan ik niet blijven doen omdat ze doodziek wordt door haar colitis. Ze mag echt niks anders dan haar dieet, dus ook geen nierdieet ….

Ik heb het er moeilijk mee gehad, want je onthoudt je kat een behandeling die nodig is, maar die in mijn ogen voor dit (mijn) katje toch te belastend en risicovol is. En dus doen we dat niet. Ik ben nu erg aan huis gebonden omdat ze iedere 3 uur voer moet hebben anders lukt het me niet om de benodigde dagportie erin te krijgen. En nu maar lekker genieten van elkaar, en wachten waar het schip strandt.

Advertenties
 
8 reacties

Geplaatst door op februari 18, 2012 in Gezondheid katten

 

8 Reacties op “Coco ging niet zo lekker

 1. Dicky

  februari 18, 2012 at 3:08 pm

  Dat was dus terecht een dilemma.
  Ik snap je keuze volkomen.
  Nu maar hopen dat ze op deze manier toch nog een tijdje bij je mag zijn zonder teveel pijn en ongemakken. Knuffel voor Coco.

   
 2. Nienke

  februari 19, 2012 at 4:23 pm

  Wat een dilemma inderdaad, en weer (net als bij Benneke) vaak bijvoeren, petje af Marga!

   
 3. Maret

  februari 23, 2012 at 11:56 am

  Tja het hele gebit trekken heeft bij Kenji destijds een negatief effect gehad. Als ik het geweten had dan had ik dit nooit laten doen, maar dat is achteraf natuurlijk gemakkelijk gezegd. Geniet ervan zolang ze nog bij je is Magda!

   
  • margali

   februari 24, 2012 at 8:23 pm

   Hoewel het een fikse ingreep is, is het toch de beste oplossing Maret. Ik kan me niet meer precies herinneren hoe dat met Kenji gegaan is inderdtijd, maar bij mijn MIssy (mijn 4e katje dat bij Ellen woont) heeft het heel goed gewerkt. Ellen zegt dat ze het veel eerder had moeten laten doen achteraf bezien, en dat Missy er enorm van is opgeknapt. Misschien was dat ook wel een beetje mijn schuld dat het niet sneller bij Missy gedaan is ….kan me vaag herinneren dat ik het over alternatieve methoden gehad heb…. maar ja ik had toen zoveel aan de hand met mijn moeder.
   Ik weet dat voor Nimitz van Dicky hetzelfde geldt; ook die is er flink van opgeknapt. Als Coco geen bijna 17 was maar 7 dan was de beslissing allang genomen. Maar in haar geval, met die leeftijd en dat zware nierprobleem, ga ik dat niet meer doen.

    
 4. Nadine

  maart 30, 2012 at 5:19 pm

  Wat een dilemma Marga. 😦 Ik kan me best voorstellen dat haar leeftijd een doorslaggevende factor is hoor.

  Ik heb je Toms verhaal al verteld: ik had bij hem ook eerder alles moeten laten trekken. Zijn broer gaat komende zomer ook helaas. Maar bij hem zonder de twijfel en aanmodderen. Maar dat zijn jonge gezonde katten die een stootje kunnen hebben en die ik hoop nog een heel aantal jaren bij me te mogen houden 🙂

  Ik weet dat je de afweging dat ze ondanks de schade van de narcose dan wel gespoeld is, geen metacam meer nodig heeft en weer op juiste voeding kan. Jij gaat niet over één nacht ijs en kiest altijd in het belang van een diertje. Hopelijk kun je de ontstekingen in de hand houden.

  Misschien een tip voor je. We proberen het tandvlees van Bail nu rustiger te krijgen zodat er na de operatie beter gehecht kan worden en het herstel sneller verloopt. Naast ab gaan we nu een relatief nieuw middel gebruiken. Het is een zelfklevende tandpasta, waarbij je niet zelf hoeft te poetsen. Het is het eerste middel wat Chlorhexidine bevat. Een middel dat ook bij spoelmiddelen voor mensen gebruikt wordt om tandvleesontstekingen tegen te gaan. Het heet Dentisept. Je brengt wat in de mondhoek aan, ze likken het naar binnen en daar hecht het aan de tanden en tandvlees en doet z’n werk.
  Wij beginnen er vandaag mee. Er zit een vanille smaak aan, maar natuurlijk vinden ze het niet lekker 😉

  Liefs,
  Nadine.

   
  • Dirk

   maart 30, 2012 at 7:59 pm

   Hoi Nadine,

   Sorry dat ik me er even mee bemoei….
   Ik heb geen ervaring met chloorhexidine en ik heb eventjes m’n huiswerk gedaan. Het kan prima zijn voor Bail maar een kat als Coco zou IK zoiets nooit geven.
   Nou moet je katten en mensen niet in alle opzichten vergelijken (een kat kan zonder problemen bacterien hebben waar jij of ik niet zo goed tegen kunnen en dat merk je pas als je*echt* gebeten wordt – ik heb ervaring….) maar er zijn genoeg rapportages bij humane applicatie van chloorhexidine dat het de smaak kan beinvloeden (lees: verpesten) en dat wil je niet hebben bij een moeilijke eter. Iets anders is dat chloorhexidine niet of nauwelijks wordt afgebroken en voor 90% via de ontlasting het lichaam verlaat. Dat betekent dus dat je een middel met antibacteriele werking door die darmen stuurt. Doodt het alleen maar de foute bacterien of ook de goede?
   Ik zou het niet aandurven bij een colitispatientje.

   Groetjes,
   Dirk

    
  • margali

   maart 30, 2012 at 8:48 pm

   Hi Nadine, ik wist niet dat Bailey nu ook problemen heeft! wat rot voor hem. Twee broertjes met slechte gebitten dus, hoe kun je het treffen …..

   Ik begrijp dat je die Dentisept wilt gaan proberen, want Bailey is verder gelukkig goed gezond. Voor zieke dieren zoals bijvoorbeeld Coco zou ik dat – ik zie ook het commentaar van Dirk – zeker niet doen. Ik kan me herinneren dat ik lang geleden van mijn tandarts hoorde dat ik chlorhexidine best mocht gebruiken als ik een tandvleesbehandeling had gehad, maar dat ik er uiterlijk na 1 week weer mee moest stoppen. Hij wou niet dat ik dat langdurig gebruikte …niet zozeer vanwege de verkleuring van de tanden en kiezen, maar omdat het bacteriedodend werkt (dus ook de goeie bacterien….). Als dat door de darmen afgevoerd wordt zou dat voor Coco zeer waarschijnlijk een trigger zijn voor haar colitis.

   Die colitis zorgt er overigens ook voor dat Coco – los van haar gebitsproblemen – niet meer op nierdieet gezet kan worden, want daar werd ze ziek van. Haar gebitsproblemen zijn dus niet de oorzaak voor ander voer …dat maakt niks uit. Ze eet overigens haar colitis-voer ook niet meer,want dat vindt mevrouwtje niet lekker. Ik geef haar voor zeker 90-95% met de spuit eten, en soms wil ze zich verwaardigen om zelf iets te eten, vooral een likje a/d ’s avonds wil nog wel lukken.
   Desondanks doet ze het verder goed. Ik loop achter met m’n blog omdat er zo veel gebeurt de laatste tijd dat ik een beetje dichtgegeklapt ben…maar we leven nog steeds hoor!
   Geef je katjes maar een knuffel van me, en ik hoop dat Bailey de ingreep goed verwerkt. laat je weten hoe het gaat??
   groetjes
   marga

    
   • Nadine

    maart 30, 2012 at 9:59 pm

    Haha, bemoei je er rustig mee hoor Dirk 🙂 Marga hoort je input graag!
    Ik zei ook misschien een tip.. Ik zou voor een katje met zoveel gezondheids problemen nooit zomaar iets gaan gebruiken zonder de voors en tegens goed af te wegen en zonder goed overleg met een da. 😉 Ik weet ook dat je dat nóóit zou doen. 🙂 Ik opperde het omdat het voor jou misschien iets wat om je in te verdiepen en kijken of het geschikt was voor Coco. Je hebt niet alleen met de darmen, maar ook met de nieren te maken, dus altijd een kans dat een middel absoluut niet geschikt is.
    Om verwarring te voorkomen. Dit middel is trouwens wél echt voor katten en honden en geen humaan middel.
    Er is zo weinig dat echt werkt bij katten waar géén tandenborstel aan te pas komt. Weinig kans dat een kat met onstekingen dat toestaat. Wat zeg ik…. ook zonder ontstekingen ga ik die strijd niet aan met m’n katten. Ze krijgen hier wel Bucco Fresh over het voer en dat helpt wel iets, maar tegen dit soort klachten is dat echt niet opgewassen.

    Ik was in ieder geval blij dat mijn da me ermee belde. Voor Bail kan het misschien ideaal zijn. Ik hoef me geen zorgen te maken over bruine tanden, (wat overigens weggepoetst kan worden, Dennis heeft het weken gebruikt onlangs.) omdat alles eruit gaat en voor z’n blaas kon het geen kwaad. Verder is het ventje gezond 🙂

    Twee broertjes is zeker geen toeval hoor. Vlak nadat we Baily en Tommy kregen, kreeg ik een mailtje van de vorige eigenaar dat de vader ‘ineens’ chronische nies bleek te hebben. De da kwam al vrij snel op het idee dat de kittens in het nest weleens besmet kunnen zijn met een Calici virus. Dat zou eigenlijk alle gezondheidsproblemen van de jongens verklaren. Er komen steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat dit virus, waarbij de weerstand flink verlaagd wordt zelfs al is de kat niet actief ziek, verband houdt met ernstige gebitsproblemen, maar ook met bijvoorbeeld blaasproblemen.
    Tom had ook geen aanwijsbare reden waarom zijn tandvlees er zo extreem aan toe was. Z’n gebit was puntgaaf en schoon. Maar hij is nu helemaal onstekingsvrij gelukkig!
    Ik heb er eigenlijk alle vertrouwen in dat het bij Bail ook prima zal gaan. 🙂 Ik houd je op de hoogte. Gaat nog even duren, zoals ik al zei, we willen het zo rustig mogelijk zien te krijgen en dat gaat redelijk de goede kant op nu. 🙂 Het is bij hem (nog) lang niet zo erg als bij Tom, maar hij heeft nog geen 2 jaar geleden een tandtoilet gehad en nu is het al weer een puinhoop. Hij heeft wel tandsteenvorming achterin, maar daarbij flinke onstekingen die niet propotioneel zijn. Hij reageerd dus allergisch op het tandsteen. Tandsteen is nooit helemaal te voorkomen, dus de enige optie is dan voorkomen dat tandsteen zich ergens aan kan hechten… heel sneu, maar elk jaar alles laten reinigen en dan nog infecties is ook niks. We hebben nu gezien hoe eenvoudig een kat zonder kan en hoe snel ze van zo’n ingreep herstellen. Heel raar, maar de 2e keer zet je die stap veel makkelijker. Al sta ik op de dag zelf met een steen in m’n maag en knikkende knietjes hoor,hahahaha… Ben en blijf een paniek miep als het op m’n schatjes aankomt hoor 🙂

    Liefs Nadine

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers liken dit: